Sodexo Pass România face pasul de la simpla reciclare a echipamentelor IT la dotarea școlilor din mediul rural alături de Ateliere Fără Frontiere în programul „Dăm un Byte de Ajutor”

Sodexo Pass România este cea mai nouă companie care să-și transforme parte din echipamentele IT uzate în sisteme PC pentru școlile din mediul rural datorită programului național “Dăm un Byte de Ajutor”. Colaborarea dintre Sodexo Pass România și Ateliere Fără Frontiere (AFF) a început ca una axată pe îndeplinirea obligațiilor de mediu privind managementul DEEE, activitate pentru care asociația este autorizată de autoritățile de mediu încă din 2014. Sodexo, lider mondial în livrarea de servicii dedicate calității vieții, a înțeles importanța educației IT și se implică activ în dezvoltarea acestui sector, așa că a decis să susțină activitatea atelierul de inserție socio-profesională reconect, unde echipamentele uzate sunt colectate, sortate, reutilizate sau reciclate de o echipă formată din persoane dezavantajate căreia AFF le acordă asistență necesară formării pentru piața muncii.

În urma reparării în atelierul reconect, o parte din echipamentele IT de la Sodexo au ajuns pe birourile laboratoarelor de informatică din două școli din județul Dolj și ale unei școli din județul Vâlcea. 47 de calculatoare PC complet dotate au ajuns la Școala Gimnazială Pesceana, Școala Gimnazială Cârna și la Școala Gimnazială Mădulari.

Școala Gimnazială Pesceana

Școala Gimnazială Pesceana

Alegerea celor două comunități nu a fost întâmplătoare. În Vâlcea și Dolj Sodexo derulează din 2017 un proiect de mare amploare, în parteneriat cu Stop Hunger, în care femeile din două comunități locale rurale beneficiază de tot sprijinul necesar pentru a înființa de la zero o cooperativă agricolă și a se bucura ulterior de un trai independent.

Comunele Pesceana și Cârna sunt două comune din județul Dolj unde învață în total aproximativ 400 de elevi. Cele 15, respectiv 10 calculatoare oferite, vizează îmbunătățirea conținutului de învățare și de alfabetizare digitală în cadrul școlii atât al elevilor dar și cel al părinților, precum și abordarea domeniilor extracurriculare precum ecologia și antreprenoriatul. În Cârna dotarea cu calculatoare vizează în plus reducerea abandonului școlar în rândul elevilor provenind din medii dezavantajate.

Amplasată la 50 de km de Municipiul Rm. Vâlcea,  Școala Gimnazială Mădulari oferă o alternativă educațională viabilă pentru aproximativ 80 copii din comună. Cele 22 de calculatoare sunt utilizate pentru dotarea spațiilor școlare cu câte un calculator pentru ca elevii să beneficieze de un învățământ modern și de calitate, și pentru laboratorul de informatică pentru orele specifice, sub îndrumarea a 16 cadre didactice.  

Școala Gimnazială Pesceana

Școala Gimnazială Pesceana

În contextul rural din România, în care mulți copii sunt afectați de sărăcie, educația poate reprezenta șansa acestor copii de a deveni competitivi pe piața muncii în vederea facilitării unei incluziuni profesionale și sociale reale. De aceea, nu doar accesul la o instituție de învățământ determină participarea la actul educațional, ci și condițiile existente în cadrul acestora, respectiv dotările de care dispune școala, materialele didactice/instrumentele moderne prin care se transmite informația.

“Dăm un Byte de Ajutor” este un program național de educație prin respect față de mediu și solidaritate digitală inițiat și derulat de către Asociația Ateliere Fără Frontiere, ce are ca obiectiv pentru anul 2019 să doteze unitățile de învățământ cu 1.500 de echipamente IT, oferind acces la o educație modernă și la o dezvoltare optimă a deprinderilor digitale unui număr de aproximativ 30.000 de copii și tineri și sprijinind peste 150 de profesori în acest demers educațional.


Sodexo Pass România

Sodexo Pass România face parte din grupul Sodexo, lider mondial în livrarea de servicii dedicate calității vieții. Compania este un partener strategic pentru multe organizații, alături de care implementează soluții pentru creșterea calității vieții, pentru motivarea angajaților și a partenerilor, cu scopul de a le îmbunătăți performanța și a-și dezvolta afacerea. Considerând această promisiune de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, responsabilitatea socială se află la baza tuturor activităților derulate de companie. La nivel global Sodexo susține diverse ONG-uri și inițiative sub umbrela Stop Hunger, o organizație fondată acum 20 de ani de către angajații din USA, care își asumă misiunea de a lupta împotriva malnutriției și a foametei.

Mai multe informații pe www.sodexo.ro