CUM SE AJUNGE LA RECONDITIONAREA CALCULATOARELOR PENTRU SCADEREA RATEI ABANDONULUI SCOLAR

articol_reconect_header.png

Școlile din România au mare nevoie de calculatoare. Conform celor mai recente date statistice, în medie, există un calculator la fiecare 12 copii înscriși în ciclul primar și cel gimnazial, iar în mediul rural situația e și mai îngrijorătoare. Dotarea școlilor din comunitățile defavorizate e importantă pentru accesul copiilor și tinerilor la materiale educaționale, comunicarea cu părinții plecați la muncă în străinătate, facilitarea procesului de predare-învățare și, în general, transformarea lecțiilor în unele care să le capteze și mențină atenția și care să-i aproprie pe aceștia de învățătură.

Când e clar că școlile au nevoie de calculatoare, apare întrebarea „de unde să facem rost?” și răspunsul găsit de Ateliere Fără Frontiere încă de acum 11 ani n-o să te surprindă – de la cei care nu mai au nevoie de ele. În plus, pregătirea calculatoarelor pentru reutilizare s-a dovedit a fi singura soluție cu impact de mediu scăzut în încercarea de a acoperi cât mai mult din nevoia de calculatoare a școlilor din comunități sărace, mai ales în mediul rural. Prin pregătirea pentru reutilizare a echipamentelor pe care companiile nu le mai folosesc, acestora le este prelungită viața, costurile de recondiționare fiind mult mai mici decât cele pentru achiziționarea de noi echipamente.

articol_reconect_in_body_picture2.png

Mai mult, calculatoarele donate de AFF sunt recondiționate în reconect, iar acesta nu este un atelier oarecare, ci o întreprindere de inserție - un loc unde sunt angajate persoane aflate în mare dificultate, care nu își pot găsi un loc de muncă și care se confruntă cu numeroase probleme. Prin angajarea lor în atelierul reconect, ele au șansa de a-și dezvolta abilitățile necesare pentru a se integra pe piața muncii, primesc consiliere și au acces la toate drepturile ce decurg dintr-un contract de muncă.

2019-10-01.jpg

Calculatoarele donate în programul Dăm un Byte de Ajutor (în Hunedoara), care a putut fi implementat datorită sprijinului financiar oferit de Telekom Romania în cadrul competiției de proiecte Teimplici.ro, ediția 2018, provin de la companii care își actualizează periodic loturile de echipamente folosite în birourile lor din București și împrejurimi. Dintre aceste calculatoare, 30-40% pot fi pregătite pentru reutilizare. Când se întâmplă acest lucru, echipamentele ajung pe bancurile de lucru din atelierul reconect, unde sunt curățate, reparate și pregătite de întâlnirea cu beneficiarii proiectelor educaționale selectate. În cazul acestui program, beneficiarii sunt elevi din medii cu risc de excluziune socială, din 6 localități din județul Hunedoara.

Cele 150 de calculatoare din program au fost livrate la începutul acestei săptămâni către unități de învățământ din Petroșani, Petrila, Bretea Română, Buceș, Romos și Orăștie. Pe lângă calculatoare, inițiatorii proiectelor educaționale din programul Dăm un Byte de Ajutor primesc și licențe pentru sistemele de operare și diferite soluții software pentru platforme de e-learning care să faciliteze accesul elevilor la resurse de învățare online, dar și aplicații de tip CAD și platforme dedicate introducerii copiilor în domeniul roboticii.

Mai mult, datorită unor parteneriate cu Junior Achievement (JA) România și Edulier, organizații care și ele au avut inițiative de combatere a abandonului școlar premiate în cadrul competiției Teimplici.ro, Ateliere Fără Frontiere poate oferi celor 10 proiecte educaționale care beneficiază de cele 150 de calculatoare și:

  • acces pentru un număr de 425 utilizatori (elevi și profesori) pe platforma modulului educațional al Junior Achievement (acces care include și un webinar de training pentru profesori) dar și o sesiune offline de training pentru profesorii / coordonatorii de proiect pe teme ca educația economică și financiară și orientarea în carieră;

  • 57 kit-uri de educație și sensibilizare cu privire la dificultățile de învățare, cum este dislexia, care vor fi livrate beneficiarilor programului, mulțumită contribuției Edulier.

În schimbul acestor resurse valoroase primite de la Junior Achievement și Edulier pentru beneficiarii donației făcute de Ateliere Fără Frontiere, asociația va sprijini proiectele celor două organizații cu 110 calculatoare - 75 calculatoare pe care JA le poate folosi ca premii în cadrul unei competiții dedicate școlilor, parte din proiectul propus de aceștia pe platforma Teimplici.ro,  și alte 35 calculatoare destinate echipării unui laborator de informatică al unui liceu ales de Edulier.

articol_reconect_in_body_picture.png

Parteneriatele cu Junior Achievement și Edulier, pornite în urma participării în competiția Teimplici.ro, vor contribui și ele la efortul AFF de a genera o scădere a ratei de părăsire timpurie a școlii în județul Hunedoara, pregătind profesorii și elevii să identifice probleme și să găsească rezolvări, să facă procesul de predare-învățare mai axat pe nevoile reale ale copiilor și tinerilor, care riscă să se îndepărteze de școală și pentru că nu văd aplicabilitatea celor predate în viețile lor, în comunitățile din care provin.

dam un byte de ajutor in udetul hunedoara.JPG

Fără spijinul financiar oferit de Telekom Romania, recondiționarea acestor calculatoare n-ar fi fost posibilă, și Ateliere Fără Frontiere n-ar fi putut să implementeze acest program în județul Hunedoara, care se află în topul județelor cu cea mai mare rată a abandonului școlar.

Tara Duveanu